20 octombrie, 2007

Un monument de peste 200 de ani, de pe vremea razboiului dintre Rusia si Turcia



Alexandr Vasilievici Suvorov s-a născut în 1729, la Moscova, şi a murit în 1800, fiind al patrulea şi ultimul generalisim rus, fără a-l pune la socoteală pe Stalin. El a fost unul dintre puţinii generali din istorie care nu au pierdut niciodată o bătălie. În anul 1788 Suvorov a căştigat două mari victorii la Focşani şi la Râmnicu Sărat, regina Ecaterina a II-a acordându-i titlul onorific de 'Rimnikski' şi rangul de conte. Manualul sau de tactică militară, 'Ştiinţa Victoriei', este faimos în întreaga Europa, celebre fiind maximele 'Instruieşte-te din greu, luptă uşor' şi 'Glonţul e un prost, baioneta este de treabă'.


Discuţii intre Florin Virgil Doca, viceprimarul comunei şi Anatol Leşcu, istoric din Republica Moldova, cu ajutorul poştei virtuale:


D-le Florin.
1.După unele consederaţiuni sunt ferm convins că enigma monumentului este rezolvată. Dar este necesar de precizat în primul rând toate înscripţiile de pe monument şi în al doilea rând şi cel mai important, de descris detaliat pozitionarea concretă a monumentului: unde se află, la ce distanţă de comună, la sud, est, etc. Ar fi bine de aflat de la bătrânii satului, dacă nu cumva în apropiere comunei se află un loc cu denumirea "Trei gropi". Toate indicile ne arată,că acest monument a fost înalţat în locul aflării lagărului lui A.Suvorov de la Valea Mărului. Sigur, că această ipoteza necesită înca unele confirmări. Ar fi bine să se monitorizez obiectul la faţa locului. În cazul confirmării acestei ipoteze, descoperirea acestui monument ar fi o contribuţie în istoria militară a României şi mai ales a Rusiei, care nu dispune de informaţii despre acest monument. După primirea informaţiei cerute, posibil să contactez pe colegii ruşi de la muzeul lui A. Suvorov din Federaţia Rusă în vederea aflării unor informaţii privind aflarea lui A.Suvorov în Valea Mărului.
 
2. Aveţi perfectă dreptate când afirmaţi că
la inscripţia de la monument lipsesc unele cifre. În
1770 acţiuni militare de anvergură  în Moldova au avut
loc în Basarabia. Teritoriul dintre Prut şi Siret era
puţin afectat de acţiuni militare. Cu atât mai mult,
că dacă ţinem cont că pe monument se pomenşte
Alexandru Vasilievici (Suvorov) şi monumentul este
legat de numele lui, atunci prima dată în Ţările
Româneşti el a apărut în 1772, acţionând pe Dunare în
Muntenia, iar în 1774 a fost transferat în Rusia.
Cea mai verosimilă ipoteză ar fi aceea că lipseşte XXIX
deci  anul este 1789.
Deci la 70% acest monument este legat cu batălia de la
Râmnic şi acţiunile lui Suvorov în această regiune,
fiindcă statul său major principal era la Bîrlad, dar
în ajunul bataliei corpul său de armată era în Puţeni.
A. Lescu

0 comentarii: